OM NEURODESIGN
Vi på Neurointerior involverar neurodesign i vårt arbete eftersom den fysiska miljön har en stor påverkan på våra hjärnor. Här berättar vi mer om hur vi arbetar med neurodesign och involverar vetenskapen i vårt yrke som inredare.
Neurodesign forskar om den fysiska miljöns påverkan på vår hjärna. Det vill säga hur allt från natur, arkitektur, inredning och färger påverkar vår hälsa.
Konceptet neurodesign utvecklades på 60-talet och myntades av Larry Leifer, som var med och startade ett program vid Stanford University där neurologi och design kombinerades.
VARFÖR INTRESSERADE VI OSS AV NEURODESIGN?
Vi på Neurointerior stötte på konceptet neurodesign under våra studier till inredare och homestylister. Vår strävan var att ge vårt arbete ett meningsfullt syfte, fokuserat på välbefinnande och hälsa. När vi beslutade oss för att ägna 200% av vår tid åt inredning, ville vi göra det till en verklig resurs för ett bättre liv.
I dagens samhälle är det vanligt att prioritera hälsa genom träning, kost och mindfulness, som exempelvis via meditation. Vi tror att neurodesign kan vara ett ytterligare komplement för att främja hälsa. Vi började reflektera över hur vår omgivning påverkar vårt välbefinnande, från placeringen av möbler och inredning till valet av färger och material. Den centrala frågan blev: ”Varför gör vi dessa val?”
Dessa tankar och frågor påminde oss om våra erfarenheter med neurodesign utomlands, där begreppet är mer etablerat än i Sverige. Med ett långvarigt intresse för inredning och en passion för att utforska inredningsbutiker utomlands, fördjupade vi oss i ämnet. Nu utgör neurodesign själva grundstenen för vårt arbete!
Att implementera neurodesign i praktiken varierar mellan olika projekt, men principen förblir konstant. Till exempel visar forskning att närvaron av växter stimulerar kreativiteten, vilket motiverar vårt frekventa användande av grönska vid kontorsinredning. Studier bekräftar också att omgivningen med växter förbättrar vårt välbefinnande. Därför rekommenderar vi att inkludera växter i varje rum när vi assisterar med inredningen av privata hem.
Ur historisk och evolutionär synvinkel har gröna omgivningar ökat våra möjligheter till föda, och den påverkan lever kvar omedvetet i oss än idag.
Mjuka material frisätter oxytocin, vårt ”må-bra-hormon”, vilket ger en känsla av lugn och positivitet. Vid styling inför försäljning använder vi därför taktila material för att skapa så behagliga känslor som möjligt.
Neurodesign ger oss insikt i hur miljön påverkar vårt välbefinnande och förklarar varför vissa element påverkar oss positivt eller negativt baserat på mänsklig evolution. Vi integrerar dessa insikter med olika inredningsprinciper som förmedlas i utbildningar för inredare. Många gånger tillämpar man inredningsprinciper utan att förstå varför de framkallar specifika känslor hos oss, och det är här Neurodesign kan erbjuda svar på dessa frågor.